Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Βικτόρια Χίσλοπ: Η Ελλάδα τής έδωσε το απόλυτο μπεστ σέλερ

Η Βικτόρια Χίσλοπ σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη και, στη συνέχεια, εργάστηκε για περίπου είκοσι χρόνια ως δημοσιογράφος. Προτού γίνει συγγραφέας ασχολήθηκε με τις εκδόσεις και τις δημόσιες σχέσεις. Είναι παντρεμένη με τον Ιαν Χίσλοπ, ιδιοκτήτη των εκδόσεων «Private Eye», και έχει δύο παιδιά.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Χίσλοπ, «Το νησί», παρέμεινε στην κορυφή της λίστας best seller των «Sunday Times» επί οκτώ εβδομάδες και έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το 2007 ανακηρύχθηκε Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας της Χρονιάς στα βραβεία Galaxy British Book Awards 2007.

Η υπόθεση του βιβλίου τοποθετείται στο νησί Σπιναλόγκα, στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σπιναλόγκα είναι μια αποικία λεπρών στην οποία εξορίζονται όσοι πάσχουν από την ασθένεια, ξεκομμένοι από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αντιμετωπίζοντας το θάνατο από μια αρρώστια που δεν έχει ακόμα θεραπευθεί. Η πλοκή συνιστά μια αναδρομή στο παρελθόν, όπου η ηρωίδα προσπαθεί να ανακαλύψει την άγνωστη ιστορία της μητέρας της και, κατ' επέκταση, της οικογένειάς της. Στο μυθιστόρημα γίνεται φανερό ότι η συγγραφέας έχει μελετήσει εκτενώς και εις βάθος την κρητική κουλτούρα και έχει εντρυφήσει στην ιδιοσυγκρασία και τη νοοτροπία των ανθρώπων της.

Εγινε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων που είχε μεγάλη απήχηση στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό. Η Χίσλοπ συμμετείχε στη σειρά και ως σύμβουλος σεναρίου. Το βιβλίο κυριάρχησε για δύο συνεχόμενα χρόνια στο ελληνικό Top 10, ενώ τα δικαιώματα πουλήθηκαν σε 27 χώρες. Επίσης, περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία.

Το δεύτερο μυθιστόρημά της με τίτλο «Ο γυρισμός» αποτελεί ένα ιντερμέδιο. Η Βρετανίδα συγγραφέας «φεύγει» από την Ελλάδα και τοποθετεί την πλοκή του στην Ισπανία του εμφυλίου πολέμου. Το μυθιστόρημα συνιστά και πάλι μια αναδρομή στο παρελθόν, όπου η ηρωίδα μέσα από την αφήγηση ενός ντόπιου μαθαίνει λεπτομέρειες για την αιματηρή ιστορία του τόπου. Ολα αυτά με φόντο το χορό και συγκεκριμένα το φλαμένκο. Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του στην Αγγλία έγινε κι αυτό best seller.

Στο τρίτο μυθιστόρημά της, με τίτλο «Το νήμα», η Χίσλοπ «επιστρέφει» στη χώρα μας. Η ιστορία ξεκινάει το 1917 και φτάνει μέχρι τα χρόνια της δικτατορίας, περνώντας από την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Φόντο αυτή τη φορά είναι η πολυπολιτισμική μητρόπολη της Θεσσαλονίκης και η ιστορία δύο παιδιών, του Δημήτρη που γεννιέται εκεί, ενώ μια πυρκαγιά μαίνεται στην πόλη, και της Κατερίνας που έρχεται πέντε χρόνια αργότερα, το 1922, από τη Μικρά Ασία, έχοντας χάσει τη μητέρα της. «Το νήμα» μπήκε και αυτό στη λίστα των best seller και έτυχε εγκωμιαστικών κριτικών.

Τα βιβλία της Χίσλοπ έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες, ενώ έχουν πουλήσει πάνω από 600.000 αντίτυπα στη χώρα μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ/enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...