Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Απεβίωσε ο Πολωνο-γάλλος συγγραφέας Σλάβομιρ Μρόζεκ

Γεννημένος στις 29 Ιουνίου 1930 στο Μπορζέτσιν, κοντά στην Κρακοβία (νότια Πολωνία), ο Σλάβομιρ Μρόζεκ άρχισε να γράφει για τις εφημερίδες και τα θέατρα της Πολωνίας υιοθετώντας το μαύρο χιούμορ και το παράλογο

Ο Πολωνο-γάλλος δραματουργός, συγγραφέας και σκιτσογράφος Σλάβομιρ Μρόζεκ απεβίωσε σήμερα το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας, σε ηλικία 83 ετών, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκδοτικοί οίκοι του, οι Noir sur Blanc και Wydawnictwo.

Γεννημένος στις 29 Ιουνίου 1930 στο Μπορζέτσιν, κοντά στην Κρακοβία (νότια Πολωνία), ο Σλάβομιρ Μρόζεκ άρχισε να γράφει για τις εφημερίδες και τα θέατρα της Πολωνίας υιοθετώντας το μαύρο χιούμορ και το παράλογο.

Το 1963 φεύγει από την Πολωνία και αποφασίζει να εγκατασταθεί πρώτα στην Ιταλία και στη συνέχεια στη Γαλλία, όπου δημοσιεύει το 1968 μια επιστολή διαμαρτυρίας εναντίον της εισβολής των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας
στην Τσεχοσλοβακία. Ζητεί τότε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία και δέκα χρόνια αργότερα παίρνει τη γαλλική υπηκοότητα.

Τα βιβλία του Σλάβομιρ Μρόζεκ έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Μεταξύ των γνωστότερων έργων του είναι τα «Οι εμιγκρέδες», «Τάνγκο», «Ο ελέφαντας», «Ο έρωτας στην Κριμαία», «Το τετράδιό μου των γαλλικών».

Το 1981, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του πραξικοπήματος του στρατηγού Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, ο Σλάβομιρ Μρόζεκ απαγόρευσε προσωρινά την έκδοση των έργων του στην Πολωνία.

Το 1989 έφυγε από τη Γαλλία για να πάει να ζήσει στο Μεξικό, πριν επιστρέψει το 1996 στην Πολωνία. Από το 2008 και ως το θάνατό του ζούσε στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας.

Το 2003 τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για την προσφορά του στο γαλλικό πολιτισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...