Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Εγκληματολογία και Λογοτεχνία

ΦωτογραφίαΕξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, απλή γλώσσα (χωρίς εκπτώσεις στην επιστημονική μέθοδο) και πολύ πρωτότυπη η προσέγγιση του οδοιπορικού Εγκληματολογίας και Λογοτεχνίας. Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης με το σπονδυλωτό αυτό βιβλίο φτάνει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ενα τέτοιο είναι πως το έγκλημα στη λογοτεχνία απεικονίζει συνήθως σκιάσεις της κοινωνικής συνείδησης της εποχής, που κατευθύνουν τον νομοθέτη στη χάραξη αντεγκληματικής πολιτικής και τον δικαστή στην απονομή δικαιοσύνης. Αρα η λογοτεχνία και η κριτική που ασκείται μέσω της πλοκής και στάσης των ηρώων επηρεάζουν την Ποινική Νομοθεσία ενώ η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη αφού και η Ποινική Νομοθεσία επηρεάζει την ατμόσφαιρα των μυθιστορημάτων!

Κάτι τέτοιο είχαμε στην Γαλλία την περίοδο που γράφτηκαν οι Αθλιοι, στην Αγγλία όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα Μυστήρια του Λονδίνου . Επίσης, μέσα από λογοτεχνικά
και δημοσιογραφικά κείμενα ο συγγραφέας ψηλαφίζει τις οριοθετήσεις των στερεοτύπων του «Κακού». Αρα η Εγκληματολογία, λέει ο Πανούσης, στην προσπάθειά της να απομυθοποιήσει την κάθε εκδοχή που πάει να κρύψει την αλήθεια του εγκλήματοςβρίσκει σταθερό στήριγμα στη Λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...