Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Μέιβ Μπίντσι

Σε ηλικία 72 ετών, έφυγε από τη ζωή η διάσημη Ιρλανδή συγγραφέας Μέιβ Μπίντσι, έπειτα από σύντομη περιπέτεια που είχε με την υγεία της.

Η Μπίντσι γεννήθηκε στην Ιρλανδία στις 8 Μαΐου του 1940 και σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Δίδασκε επί χρόνια σε σχολεία θηλέων, γράφοντας παράλληλα ταξιδιωτικά άρθρα στη διάρκεια των διακοπών, ενώ από το 1969 αρθρογραφούσε με δική της στήλη στους Τάιμς της Ιρλανδίας.

Είχε γίνει γνωστή από τα μυθιστορήματά της -όπως το Light a Penny Candle, το «Tara Road» και το «Circle of Friends», το οποίο και μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη το 1995. Το «Tara Road» άγγιξε την κορυφή των πωλήσεων με ένα εκατομμύριο αντίτυπα, μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα από την έκδοσή του. Δεκατρία συνολικά έργα της συμπεριλήφθηκαν στα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του 1999, σύμφωνα με το Yearbook Sales Record 2000. Έχει τιμηθεί για το έργο της με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς των Βραβείων Βρετανικών Βιβλίων, το 1999. Οι πωλήσεις των βιβλίων της ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια αντίτυπα. Μέσα από τα μυθιστορήματά της και τις σύντομες ιστορίες, η Μπίντσι προσπαθούσε να αναλύσει την τριβή μεταξύ του παραδοσιακού και του μοντέρνου στοιχείου στην Ιρλανδία. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 37 χώρες.

Το Peacock Theatre του Δουβλίνου έχει ανεβάσει δύο θεατρικά έργα της, το «End of Term» και το «Half Promised Land», ενώ το τηλεοπτικό έργο της «Deeply Regretted By» κέρδισε δύο βραβεία Jacobs και το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ Ταινιών της Πράγας Η Μέιβ Μπίντσι συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους σύγχρονους Ιρλανδούς συγγραφείς που συνεχίζουν τη μεγάλη λογοτεχνική παράδοση της χώρας τους. Η πειθαρχημένη, υπαινικτική γραφή της, η βαθιά ανθρωπιά, ο μοναδικός της τρόπος να φωτίζει τα μικρά δράματα της καθημερινότητας και το γλυκόπικρο χιούμορ της έκαναν αληθινά ξεχωριστά τα βιβλία της, που ξεχείλιζαν από τη φρεσκάδα, την αδιόρατη μελαγχολία και τη δύναμη της ιρλανδέζικης ψυχής. Ήταν παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γκόρντον Σνελ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...