Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

«Θέλω να εξαγριώσω τους αναγνώστες»

Κάποιοι εκθειάζουν το μυθιστόρημα του Ελληνοαυστραλού Χρήστου Τσιόλκα, «The Slap» (Το χαστούκι), χαρακτηρίζοντάς το «σύγχρονο αριστούργημα» και άλλοι το κατηγορούν για «απίστευτο μισογυνισμό».

Το σίγουρο είναι ότι όλοι γράφουν γι’ αυτόν. Το «Slap» βρίσκεται στην κορυφή των μπεστ σέλερ των υποψηφίων της μεγάλης λίστας των βραβείων Μπούκερ, ενώ ο Χρήστος Τσιόλκας, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα ανοίξει την έκθεση βιβλίου του Εδιμβούργου, με τον διευθυντή της έκθεσης Νικ Μπάρλεϊ να λέει για το βιβλίο: «Είναι αμφιλεγόμενο, διχάζει το κοινό, αλλά πολλοί άνθρωποι μιλούν γι’ αυτό. Οπότε είμαι ενθουσιασμένος που κατάφερα να πείσω τον Χρήστο να πετάξει από την Αυστραλία για να βρεθεί μαζί μας».
Στην κορυφή των υποψηφίων της μεγάλης λίστας των Μπούκερ βρίσκεται το «The slap» του Χρήστου Τσιόλκα
Με αφορμή ένα χαστούκι που δίνεται σε μια οικογενειακή γιορτή, ο Τσιόλκας ξετυλίγει τα χρόνια που μεγαλώνει στην πολυπολιτισμική αλλά και ρατσιστική Αυστραλία μέσα στο μοντέλο της ελληνικής καταγωγής πατριαρχικής οικογένειάς του.
«Οι άντρες (του μυθιστορήματος)», εξηγεί ο Τσιόλκας, «επιμένουν σε έναν στενά εννοούμενο ανδρισμό, που ορίζεται από τη μεγάλη πατριαρχία της ελληνικής παραδοσιακής κουλτούρας. Και δεν σημαίνει ότι επειδή είμαι ομοφυλόφιλος, ξεφεύγω από τον τρόπο που ο ανδρισμός δουλεύει στη συνείδησή μου».
Σε όσους τον κατηγορούν για μισογυνισμό, ο Τσιόλκας απαντάει: «Θα τους αποκαλούσα τεμπέληδες αναγνώστες. Νομίζω πως μπερδεύουν τον συγγραφέα με τον χαρακτήρα. Υπάρχει ούτως ή άλλως τεμπελιά στον τρόπο που διαβάζουμε. Διαβάζουμε περισσότερο για να επιβεβαιώσουμε αυτό που είμαστε, παρά για να προκαλέσουμε αυτό που είμαστε». Οσο για τον στόχο του; Είναι ξεκάθαρος: «Θα ήταν πολύ καλό πράγμα εάν εξαγρίωνα τους αναγνώστες της μεσαίας τάξης».
Στο μεταξύ, θα είμαστε στην αναμονή για το αν ο Τσιόλκας θα βρίσκεται στη μικρή λίστα των Μπούκερ, που θα ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ η επίσημη τελετή θα γίνει στις 12 Οκτωβρίου, στο Λονδίνο.
Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 λιρών.
Σοφία Στυλιανού ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...