Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία...


Την ύπαρξη καρτέλ στα ξενόγλωσσα, αγγλικά, βιβλία έχει καταγγείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, από το 2002 ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Γιώργος Φλωράς.

Η απόφαση της Επιτροπής, που επέβαλε πρόστιμο στους δύο χονδρέμπορους που αποτελούν το καρτέλ, βγήκε μόλις το 2009, ενώ την εβδομάδα που πέρασε η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια.

Ο κ. Φλωράς μίλησε στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το 2002 στην ελληνική αγορά υπήρχαν 10 χονδρέμποροι, ενώ σήμερα έχουν μείνει μόλις τρεις. Οι δύο του καρτέλ και ένας ακόμα. Οι υπόλοιποι, όπως είπε, δεν μπόρεσαν να αντέξουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, εξήγησε ότι από την ύπαρξη του καρτέλ, περίπου 500.000 μαθητές επιβαρύνονται κάθε χρόνο και πληρώνουν τα αγγλικά εισαγόμενα βιβλία ακόμα και 40% ακριβότερα.

Ακόμα, τόνισε ότι δεν μπορούν οι βιβλιοπώλες δεν μπορούν να προμηθευτούν βιβλία απευθείας από τις ξένες αγορές, καθώς το καρτέλ έχει πανευρωπαϊκή διάσταση και οι σημαντικοί εκδότες δεν προμηθεύουν τους ανεξάρτητους αγοραστές.

Ο κ. Φλωράς επεσήμανε ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που καλούσε τις εταιρίες να πάψουν να χρησιμοποιούν εναρμονισμένες πρακτικές, δεν εφαρμόζεται και οι εταιρίες του καρτέλ έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, έχουν πάρει αναστολή και η υπόθεση αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ακόμα.

Ως τότε, οι έλληνες μαθητές θα συνεχίζουν να αγοράζουν ακριβότερα τα βιβλία των αγγλικών τους. SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...