Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

“Τσικμάζ” σημαίνει “αδιέξοδο”…

“Η ιστορία της Κωνσταντινούπουλης και της σημερινής Τουρκίας, μέσα από τις αναμνήσεις ενός Έλληνα και μιας Τουρκάλας, ξετυλίγεται στο μυθιστόρημα του Ευάγγελου Αρεταίου με τίτλο “ΤΣΙΚΜΑΖ. Ένα αδιέξοδο στην Πόλη”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Εξάντας”.

 Επιστρέφοντας στην Πόλη ύστερα από τρία χρόνια για την κηδεία του Σάββα Βέρτοβιτς, ενός ηλικιωμένου Ρωμιού με τον οποίο είχε συνδεθεί με μια βαθιά φιλία, ο Πέτρος, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, νεαρός δικηγόρος από την Αθήνα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αναμνήσεις των τεσσάρων χρόνων που έζησε στην Κωνσταντινούπολη, δουλεύοντας ως φωτογράφος για ξένους και Έλληνες ανταποκριτές.

Στην κηδεία, στο παλιό ρωμαίικο νεκροταφείο του Σισλί, έρχεται και η Νουρχαγιάτ, μια Τουρκάλα ισλαμίστρια δημοσιογράφος με την οποία ο Πέτρος είχε ζήσει έναν παράφορο έρωτα. Οι δύο αυτοί τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, ο καθένας από τη σκοπιά του, χάνονται στο λαβύρινθο των στοχασμών και των αναμνήσεών τους, θα ξαναβρεθούν όμως και πάλι στο τέλος της κηδείας για να συνειδητοποιήσουν με τρόμο ότι τελικά οι κόσμοι τους δεν είναι τόσο διαφορετικοί όσο φαίνονται.

Μέσα από τις παράλληλες αυτές αναμνήσεις και σκέψεις του Πέτρου και της Νουρχαγιάτ και γύρω από τα ερωτηματικά για τη ζωή του Σάββα Βέρτοβιτς ξετυλίγονται σταδιακά η ιστορία της Κωνσταντινούπολης και της σημερινής Τουρκίας, το πεπρωμένο της ομογένειας και η γέννηση της τουρκικής ισλαμικής αστικής τάξης και μαζί τους ο ερωτισμός και η θρησκεία η παρακμή του δυτικού πολιτισμού και η ξέφρενη πορεία του ισλαμισμού“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...