Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Μισέλ Ουελμπέκ Ο πιο αμφιλεγόμενος γάλλος συγγραφέας αυτοσαρκάζεται

Εχει ένα όνομα που κανείς δεν ξέρει να το γράφει σωστά, πιθανόν ούτε ο ίδιος, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν μετά βεβαιότητος τη σωστή προφορά του. Αλλά αν πείτε ότι διαβάζετε το νέο μυθιστόρημα του διαβόητου γάλλου πεζογράφου που ξεκατινιάζεται στα λογοτεχνικά ένθετα με τη μητέρα του, είναι σίγουρο ότι όλοι θα καταλάβουν πως μιλάτε για τον Μισέλ Ουελμπέκ (Ηouellebecq). Η μητέρα του τον παράτησε, μωρό ακόμη, για να ξεκινήσει νέα ζωή ασπαζόμενη το Ισλάμ. Εκείνος έβγαλε τα απωθημένα του για αυτήν στο μυθιστόρημά του «Πλατφόρμα» και εκείνη του απάντησε με δικό της βιβλίο αποκαλώντας τον «απατεώνα και ψεύτη, που δεν έχει καταφέρει τίποτε άλλο στη ζωή του από το να πληγώνει τους ανθρώπους γύρω του».
Κάπου σε αυτή τη σχέση βρίσκεται η ουσία του φαινομένου Ουελμπέκ: μηδενιστής, μισογύνης, ρατσιστής, πολέμιος του Ισλάμ, προκλητικός, νάρκισσος, καυστικός, ξινός και πικρός αλλά ταυτόχρονα ο πιο εύ γλωττος και οξύνους εκφραστής της οργής, των ματαιώσεων και των αδυναμιών μιας ανέραστης και αλλοτριωμένης γενιάς.

Στο νέο μυθιστόρημά του όμως το οποίο, όπως διαβάζουμε στον αγγλικό «Ιndependent», θα κάνει την εμφάνισή του στα γαλλικά βιβλιοπωλεία στις 8 Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται ηπιότερος. Και για πρώτη φορά αυτοσαρκάζεται.

Το βιβλίο με τίτλο «La Carte et le Τerritoire» («Ο χάρτης και το έδαφος») σατιρίζει γαλλικές διασημότητες, ανάμεσα στις οποίες και έναν βρωμερό, αλκοολικό και κακοντυμένο συγγραφέα που λέγεται Μισέλ Ουελμπέκ. Μάλιστα αρκετά από τα πραγματολογικά στοιχεία του βιβλίου λέγεται ότι παραπέμπουν ευθέως και χωρίς ψιμύθια στη ζωή του συγγραφέα.

Οσοι το διάβασαν μιλούν για μια απάντηση στα αρνητικά σχόλια της μητέρας του, ενώ στη Γαλλία το βιβλίο αναμένεται ως το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς. Οσο για τους κριτικούς, πιστεύουν ότι το κακό παιδί της γαλλικής λογοτεχνίας θα δώσει τα καλύτερα έργα του μόλις ωριμάσει και θεωρούν ότι η διάθεση αυτοσαρκασμού στο νέο βιβλίο ίσως είναι δείγμα ότι ο 54χρονος Ουελμπέκ έχει επιτέλους νικήσει τους δαίμονές του. Αν τελικώς οι εικασίες επιβεβαιωθούν, θα είναι το φαβορί για το εφετινό βραβείο Γκονκούρ, μια διάκριση που η επιτροπή του βραβείου χρωστά τόσο στον ίδιο όσο και στον εκδότη του Flammarion. TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...