Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Εκλεισαν τα «Ελληνικά Γράμματα»


Κλείνει - έπειτα από 53 χρόνια λειτουργίας - ο εκδοτικός οίκος «Ελληνικά Γράμματα», θυγατρική του ΔΟΛ, στην οποία εργάζονταν 90 άτομα.
Τα Ελληνικά Γράμματα ιδρύθηκαν το 1957 ως προσωπική επιχείρηση με κύρια επιδίωξη την ανάπτυξη της εκδοτικής δραστηριότητας που απευθυνόταν στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο της Ελλάδας.
Από τις 13 Μαρτίου 2007 εντάχθηκαν πλήρως στον όμιλο των εταιρειών του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ο οποίος κατέστη μοναδικός μέτοχος της εταιρείας.
Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, από τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας, όπως Εκο, Μπόρχες, Κάρεϊ, Ουϊλιαμ Τρέβορ φιγουράριζαν, πολλά χρόνια στις προθήκες του εκδοτικού οίκου.
O ιδιοκτήτης και επί χρόνια πρόεδρος των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» Παύλος Παπαχριστοφίλου δήλωσε απογοητευμένος από την εξέλιξη, αλλά παράλληλα και αισιόδοξος για το μέλλον.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κάποτε εξαναγκάστηκα να πουλήσω την επιχείρηση και ομολογώ πως, σήμερα, έχω οργή για την εξέλιξη. Θεωρώ, όμως, ότι τα "Ελληνικά Γράμματα" δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Δεν μπορώ ακόμη να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Πέρα από το επιχειρηματικό κομμάτι και το συναισθητικό, καθώς επρόκειτο για δημιούργημα του πατέρα μου, αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι το μέλλον των εργαζομένων».
Από την πλευρά του ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης έκανε λόγο για ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός και εξέφρασε την αγωνία του για τους εργαζομένους των εκδόσεων: «Είναι γνωστό πως υπήρχε μια κρίση στα "Ελληνικά Γράμματα", αλλά ήρθε το μεγάλο κύμα της γενικότερης κρίσης και παρέσυρε και τον εκδοτικό οίκο. Τα "Ελληνικά Γράμματα" ήταν από τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης, και για μένα είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Η συνεργασία μου με όλους τους ανθρώπους εκεί, υπήρξε θερμή, γενναιόδωρη και με μεγάλο σεβασμό και ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να αποκατασταθούν γρήγορα. Εκείνο, όμως, που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ίσως ήρθε ο καιρός να αλλάξει η σπάταλη υπερπαραγωγή τίτλων και οι εκδόσεις να περιοριστούν σε βιβλία, που πραγματικά αξίζει να εκδοθούν».
«Γνωρίζω ότι τα οικονομικά προβλήματα στα "Ελληνικά Γράμματα" ήταν αρκετά παλιά. Προφανώς, επρόκειτο για πολύ σοβαρή κατάσταση, που οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη» δήλωσε ο Γιάννης Ξανθούλης.
«Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι τα Ελληνικά Γράμματα συνεργάζονται με συγγραφείς, από τον Ουμπέρτο Εκο μέχρι τον Μπαμπινιώτη και τον Πελεγρίνη. Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για συμπεράσματα, αλλά αυτό που με λυπεί πάνω από όλα, είναι ότι περίπου 100 άνθρωποι από το διοικητικό προσωπικό είναι χωρίς δουλειά» πρόσθεσε.
Για κατάντια μίλησε ο Κώστας Μουρσελάς: «Τι να πει ένας συγγραφέας; Λυπάται και ντρέπεται αφάνταστα για την κατάντια της χώρας μας. Θα ήθελα να ακούσω τι λένε οι υπεύθυνοι. Κάθε βιβλιοπωλείο ή εκδοτικός οίκος, που κλείνει, βυθίζει στην πνευματική άβυσσο τον τόπο μας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάντια μας δεν αφορά ποτέ τους υπεύθυνους».
Ο Γιώργος Μανιώτης, που δεν είχε πληροφορηθεί την είδηση, δήλωσε σοκαρισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...