Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Πολιτική και όχι μόνο...

«Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ» (Πατάκης).
Με κεντρίζει η καλή λογοτεχνία που σκαλίζει τη σκοτεινή πλευρά της πρόσφατης ιστορίας. Εδώ θα δούμε Βενιζελικούς εναντίον Αριστερών και Γερμανούς, ως συνεργάτες των Βρετανών, στα Χανιά του 1945.

Μισέλ Φάις
«Πορφυρά γέλια» (Πατάκης).

Εχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς ο μοιραίος ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης μεταστοιχειώνεται σε λογοτεχνικό ήρωα και πώς ένας 50άρης συγγραφέας αντιμετωπίζει το ιδεολογικό φορτίο το οποίο τυλίγει το ιστορικό πρόσωπο που τον ενέπνευσε.

Πέτρος Μάρκαρης
«Ληξιπρόθεσμα δάνεια» (Γαβριηλίδης).
Τα αστυνομικά του Μάρκαρη λειτουργούν σαν κοινωνιολογικές αναλύσεις και γίνονται καθρέφτης του εαυτού μας. Εδώ θα διαβάσουμε ένα μυθιστόρημα για τη σημερινή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, γραμμένο από κάποιον που γνωρίζει από μέσα τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες. Αφορμή μια σειρά φόνων με θύματα τραπεζίτες και οικονομικούς παράγοντες.

Νίκος Θέμελης
«Η συμφωνία των ονείρων» (Μεταίχμιο).
Πώς βλέπει τη μεταπολεμική Ελλάδα από το 1947 ώς το 1990 ένας συγγραφέας που μπήκε μέχρι το κόκαλο στο πείραμα του εκσυγχρονισμού;

Λεονάρδο Παδούρα
«Μάσκες» (Καστανιώτης).
Ενας συγγραφέας που παρέμεινε στην Κούβα και καταφέρνει να τη βλέπει κριτικά χωρίς να την αρνείται. Θέμα του, οι διώξεις των ομοφυλοφίλων από τον Κάστρο- ένα ζήτημα με πολύ λεπτές αποχρώσεις, που καίει ακόμα και όσους υποστηρίζουν το κουβανικό πείραμα.

Ιαν Ράνκιν
«Η σκοτεινή πλευρά» (Μεταίχμιο).
Στο τραπέζι το δίλημμα ηθικά σωστό/ηθικά λάθος που αντιμετωπίζει ένας αστυνομικός και οι περιπτώσεις των διεφθαρμένων υπηρετών του νόμου.

Επίκαιρο και τολμηρό.

Κάρλος Φουέντες
«Τerra nostra» (Αγρα).
Ενα φιλόδοξο μυθιστόρημα από τον μεξικανό συγγραφέα και μια αποκαλυπτική ματιά που αναδεικνύει τη διασταύρωση πολιτισμών, θρησκειών, παραδόσεων, μύθων, στη Λατινική Αμερική. Θέμα επίκαιρο και ανοιχτό.

Τζορτζ Μπίζος
«Οδύσσεια προς την ελευθερία» (Καστανιώτης).
Συναρπαστική αυτοβιογραφική περιγραφή των δικών που κέρδισε ο δικηγόρος του Μαντέλα ενάντια στον μηχανισμό των φυλετικών διακρίσεων και της καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Τιμ Τζουλιάδης
«Οι εγκαταλελειμμένοι» (Πατάκης).
Η άγνωστη ιστορία των χιλιάδων ιδεολόγων μεταναστών που άφησαν πίσω τους την Αμερική της Υφεσης στη δεκαετία του ΄30 για να εγκατασταθούν στην κομμουνιστική Ρωσία, όπου όμως τους τσάκισε ο μηχανισμός καταστολής του Στάλιν και τους εγκατέλειψαν αβοήθητους οι αμερικανοί διπλωμάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...