Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τα «άπλυτα» των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών «στη φόρα»


Άδεια για να βγουν τα «άπλυτα τους στη φόρα», έδωσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στον συγγραφέα του βιβλίου «ΜΙ6», Κιθ Τζέφρι.

Ο ιστορικός που είχε πρόσβαση στα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας από το 1909 έως και το1949, περιγράφει στις 800 σελίδες του βιβλίου του έναν κόσμο που οι πιο πολλοί φανταζόμασταν ότι υπάρχει μόνο στις ταινίες του «Τζέιμς Μπόντ».

Πρόκειται για ένα κόσμο με ριψοκίνδυνους πράκτορες, ικανούς να πηδήξουν από πλοία, να διεισδύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονταν υπό την κατοχή των Ναζί, ενώ ταυτόχρονα έβρισκαν και το χρόνο να απολαύσουν ένα μπουκάλι σαμπάνιας έχοντας όμορφες γυναίκες γιαπαρέα.

Μάλιστα, ένας από τους πράκτορες που αναφέρεται στο βιβλίο, ο Μπιλ Ντάρντεντειλ ή αλλιώς: «Μπάφι», ήταν στενός φίλος του συγγραφέα του «Τζέιμς Μποντ» Ίαν Φλέμινγκ, και πιθανόν να αποτέλεσε και την «πηγή έμπνευσης» για τη δημιουργία του διάσημου «Πράκτορα 007».

Στο βιβλίο επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά ότι ο Γκράχαμ Γκριν, ο Άρθουρ Ράνσομ και ο Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, ήταν μυστικοί πράκτορες της Βρετανίας. Μάλιστα, ο συγγαφέας χαρακτηρίζει«μύθο»τη λεγόμενη «άδεια να σκοτώνουν» που λέγεται ότι είχαν οι πράκτορες, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν εμπλακεί μόνο σε δυο δολοφονίες εκτός νομικού πλαισίου.

Μέσω του ιστορικού αυτού βιβλίου «πέφτει φως»σε εξαιρετικά ευαίσθητες επιχειρήσειςτης «ΜΙ6», όπως η ανατίναξη 5 πλοίων ώστε να μην μπορέσουν να φτάσουν στην Παλαιστίνη - που τότε βρισκόταν υπό Βρετανική Εντολή -εβραίοι πρόσφυγες, ενώ αποκαλύπτει ότι η ΜΙ6 κατασκόπευεακόμα και συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας δήλωσε πάντως πως η έκδοση του βιβλίου είναι: «ένα τεράστιο βήμα, τέτοιο που δεν έχουμε δει ως τώρα και που ποτέ δεν θα ξαναδούμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...