Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης: "Στα πεταχτά (Επιλογή από το 2012)"

Εκδοση Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αγία Σοφία", Χανιά, 2013


Στην Ελλάδα της αλληλεγγύης είναι αφιερωμένο το βιβλίο "Στα πεταχτά (Επιλογή από το 2012)" του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη, που περιλαμβάνει 72 κείμενα (7 από κάθε μήνα) και το οποίο κυκλοφορήθηκε από το Κοινωφελές Ιδρυμα "Αγία Σοφία", με χορηγία της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα".

Η στήλη "Στα πεταχτά", που βρίσκεται στην 3η σελίδα της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα" συνεχώς από τον Ιούνιο του 2004, κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο είναι πολλά πράγματα μαζί στη συσκευασία του ενός. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο, "κοινωνικά ευαίσθητο, επιγραμματικό αλλά και ουσιώδες", λογοτεχνικό στη βάση του, με άποψη, "πολυ-χρονογράφημα", μέσα στο οποίο χωρούν "τα πάντα όλα": Ο ευρηματικός σχολιασμός της τρέχουσας πολιτικής κοινωνικής και πολιτισμικής καθημερινότητας, η συν-κινησιακή αναφορά σε συμβάντα απ? την "ιδιωτική οδό" του χρονογράφου και, σε καθημερινή βάση, η παράθεση μιας μαντινάδας, ενός ιστορικού ανέκδοτου και, εν κατακλείδι, εν είδει σχολίου, ενός ποιήματος. Για «πηγή γνώσης και ερέθισμα για να

πετάξει η σκέψη, ο νους πέρα από την καθημερινότητα» κάνει λόγο, μεταξύ των άλλων στον πρόλογό του ο ιδρυτής των "Χανιώτικων νέων" Γιάννης Γαρεδάκης, ενώ στο δικό του πρόλογο το Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αγία Σοφία" χαιρετίζει με έμφαση το γεγονός ότι «μια δημοφιλής στήλη μιας από τις σοβαρότερες εφημερίδες της χώρας έγινε βιβλίο».

Η όποια αξία του βιβλίου που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και ένα είδος επιτομής, αλλά και μια δειγματική αναδρομή για τα που τραβήξαμε ως χώρα και περάσαμε ως πολίτες άλλη μια πολύ δύσκολη "μνημονιακή" χρονιά, γίνεται, ωστόσο, σίγουρα μεγαλύτερη απ? το ότι διανθίζεται με 72 σχετικά με τα κείμενα, σκίτσα επικαιρότητας του Μπάμπη Κιαγιά (δικό του και το εξώφυλλο), καθώς οι καλοί γελοιογράφοι έχουν ένα ξεχωριστό τρόπο να παρουσιάζουν τα πρόσωπα, τα πράγματα και τις καταστάσεις?

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου (στα Χανιά διατίθεται και από τα βιβλιοπωλεία ΠΕΤΡΑΚΗ και ΓΡΑΦΗ) θα διατεθούν για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αγία Σοφία" και άλλων φορέων που υπηρετούν την αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...