Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Πώς αισθάνονται τα ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα ειδώλια µέσα στις βιτρίνες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης; Τι γίνεται όταν έρχονται σε επαφή µε έναν απρόσµενο φτερωτό επισκέπτη που τρυπώνει και διαταράσσει την ησυχία τους;

Ακολουθήστε τον Νικηφόρο στο ταξίδι ανακάλυψης των συναισθημάτων ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου.

Βασισµένο στη συλλογή των κυκλαδικών ειδωλίων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, νηπιαγωγού με μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών, προσεγγίζει τα συναισθήµατα µέσω της τέχνης µε έναν πρωτότυπο τρόπο.

Η Μαρίνα Πλατή, αρχαιολόγος και Υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, γράφει στο σημείωμα της για το βιβλίο:

Τα συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θαυμασμός, ο φόβος, η αμηχανία, είναι έννοιες που τα παιδιά βιώνουν καθημερινά από τα πρώτα τους χρόνια, χωρίς όμως πολλές φορές να μπορούν να τους δώσουν όνομα. Το σώμα μας και η απεικόνισή του στην τέχνη από τα πολύ παλιά τα χρόνια έως σήμερα είναι ένα άλλο θέμα που επίσης ενδιαφέρει μικρούς και μεγάλους. [...] Τα σχεδόν επίπεδα μαρμάρινα αγαλματάκια, με την απλότητα και τη συμμετρία των αναλογιών τους, έδωσαν την αφορμή για να προσωποποιηθούν έννοιες και συναισθήματα σε ένα βιβλίο που το χαρακτηρίζει η ευαισθησία και η αγάπη για το παιδί.

Η παιδοψυχίατρος-σκηνοθέτρια Σοφία Βγενοπούλου γνωρίζει την εμπειρία της Ελένης Γερουλάνου που έχει συντροφέψει γενιές και γενιές παιδιών καθώς ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κόσμο, και μας παροτρύνει ν’ ακολουθήσουμε τον Νικηφόρο σε αυτό το υπέροχο ταξίδι συναισθημάτων μέσα από την ποικιλία των εκθεμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ελένη Γερουλάνου
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Φίλιππος Φωτιάδης

ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ISBN: 978-960-16-4897-2 ΣΧΗΜΑ: 19x19 ΣΕΛΙΔΕΣ: 48 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 8,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Βιογραφικό σημείωμα Ελένης Γερουλάνου

Η Ελένη Γερουλάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Wheelock College της Βοστόνης, όπου ειδικεύτηκε σε προγράμματα μουσείων για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το 1986 προσελήφθη στη Σχολή Μωραΐτη ως υπεύθυνη του προγράμματος Μουσειακής Αγωγής των παιδιών του Νηπιαγωγείου. Το 2000 ανέλαβε τη διεύθυνση του Νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη. Έχει γράψει τα βιβλία: Το αλφαβητάρι του Μουσείου Μπενάκη· Οι αριθμοί της Εθνικής Πινακοθήκης· Με οδηγό τη μύτη ενός μολυβιού· Όταν οι αριθμοί συνάντησαν τη μύτη του μολυβιού, καθώς και το παραμύθι Η περιπέτεια της Κατόνης.

Βιογραφικό Φίλιππου Φωτιάδη

Ο Φίλιππος Φωτιάδης σπούδασε αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design (B.F.A. 1993, B. Arch 1994) και στο Harvard Graduate School of Design (M. Arch 1999). Είναι ιδρυτικό μέλος του δημιουργικού γραφείου we design με έδρα την Αθήνα (από το 2001). Δίδαξε ως εντεταλμένος λέκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών (2008-2010). Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα (στις γκαλερί Αγκάθι, Μαρτίνος και Ζουμπουλάκη). Το 2011 κυκλοφόρησε το παραμύθι του Ζαφείρης Κοντοπίθαρος από τις εκδόσεις Μίλητος.Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...