Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Το βιβλίο του Stephen Grosz "Το νήμα της ζωής"

Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Stephen Grosz με τίτλο “Το νήμα της ζωής . Πώς χάνουμε και βρίσκουμε τον εαυτό μας”, σε μετάφραση Πέτρου Γεωργίου.


Ο Στίβεν Γκρος, εξαιρετικά επιτυχηµένος ψυχαναλυτής που τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια εργάζεται προσπαθώντας να αποκαλύψει τα συναισθήµατα που υποκρύπτει η φαινοµενικά συνηθισµένη συµπεριφορά, διυλίζει για το Νήµα της ζωής περισσότερες από πενήντα χιλιάδες ώρες συζητήσεων µε τους πελάτες του και προσφέρει ένα απόσταγµα καθαρής ψυχολογικής γνώσης προσιτής στον καθένα από µας.

Ο Γκρος, καθηγητής σήµερα στο London Institute of Psychoanalysis και στο University College London, αναδεικνύει τη δύναμη της αφήγησης για την κατανόηση του εαυτού: Είμαστε όλοι αφηγητές ιστοριών – φτιάχνουμε ιστορίες για να κατανοήσουμε τη ζωή µας. Όμως δεν αρκεί να αφηγούμαστε ιστορίες. Πρέπει να υπάρχει κάποιος να τις ακούσει. Το μοναδικό αυτό βιβλίο βασίζεται σε µια κλασική διαδικασία: μιλάω, ακούω, κατανοώ. Οι ιστορίες του, συχνά αποφθεγματικές και δοσμένες µε ευαισθησία, µας διδάσκουν ένα νέο είδος εγρήγορσης και προσοχής. Μέσα από την αφήγηση , αναδύεται, επιπλέον, και μια αυτοπροσωπογραφία του ψυχαναλυτή επί το έργον, αποδεικνύοντας πως τα μαθήματα που προκύπτουν από τη θεραπεία δεν αφορούν µόνο τον αναλυόµενο, αλλά και τον ίδιο τον γιατρό.

Είναι ιστορίες καθημερινής ζωής: για τους ανθρώπους που αγαπάµε και τα ψέµατα που λέµε, για τις αλλαγές που κουβαλάµε, για τον πόνο της απώλειας. Ιστορίες που αφηγούµαστε στον εαυτό µας, αυτές που µας παρηγορούν και που ενίοτε µας παραπλανούν. Ιστορίες που στο τέλος µάς δείχνουν όχι µόνο πώς χάνουμε τον εαυτό µας, αλλά και πώς θα μπορούσαμε να τον ξαναβρούμε.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...