Σε 4.008 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, της Τέχνης, της Πολιτικής και των συλλογικών φορέων, από 92 χώρες στις πέντε ηπείρους, που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη προς την Ελληνική Πολιτεία, με την οποία ζητούν να λάβει γρήγορα όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε «να τεθεί τέρμα στη θλιβερή κατάσταση, που έχει περιέλθει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με τη μη έκδοση και επανέκδοση, διακίνηση και μετάφρασή του». Ο πλήρης και οριστικός κατάλογος απεστάλη στο γραφείο του πρωθυπουργού στα μέσα Ιουνίου, ενώ έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας στο διαδίκτυο: www.amis-kazantzaki.gr.
«Ο Νίκος Καζαντζάκης αξίζει καλύτερη μεταχείριση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», τονίζει από τη Γενεύη ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη, πρεσβευτής Ελληνισμού, Γιώργος Στασινάκης και προσθέτει: «χάρη σε αυτή τη διεθνή κινητοποίηση επιτύχαμε ένα αποτέλεσμα που ανοίγει τον δρόμο για τη διεθνοποίηση του προβλήματος. Ύστερα από πολλές συζητήσεις με πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και εκδότες, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη προτείναμε στο γραφείου του πρωθυπουργού τη δημιουργία μιας "Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη", που θα αποτελείται από εκλεκτές προσωπικότητες. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με συναίσθηση της ευθύνης τους, θα συμβάλουν σε μία θετική και ταχεία λύση του προβλήματος».
Η Επιτροπή, που στοχεύει στην επανέκδοση των έργων του Καζαντζάκη, με ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις από έγκυρους μελετητές και με τυπογραφική εμφάνιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις, αναλαμβάνει να συγκεντρώσει όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα του Καζαντζάκη (ημερολόγια, επιστολογραφία κ.λπ.), άλλα και όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφημερίδες κ.ά. Αφού ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του υλικού, τα κείμενα θα εκδοθούν σε ενιαίους τόμους.
Σε ό,τι αφορά τις μεταφράσεις, τονίζεται ότι «όπου είναι αναγκαίο θα πρέπει να γίνουν εξ΄αρχής στις κυριότερες ξένες γλώσσες, από ειδικούς και έμπειρους μεταφραστές, πλαισιωμένους από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού.
Τι είναι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Το έργο της Εταιρείας, που φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια συνεχούς δράσης, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Από τις 14 Δεκεμβρίου 1988, οπότε ιδρύθηκε στη Γενεύη από την Ελένη Καζαντζάκη, τον Γιώργο Στασινάκη και τον Γιώργο Ανεμογιάννη, η Εταιρεία κατάφερε να «ταξιδέψει» το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή σε όλες τις ηπείρους, όπου ανακάλυψε, ή δημιούργησε, αμέτρητους φίλους της Ελλάδας. Είκοσι δύο χρόνια, μετά «μετράει» περισσότερα από 4.000 μέλη σε 107 χώρες, σε 70 και πλέον τμήματα, σε κάθε γωνιά της γης.
Εκτός από τα συνέδρια, τις ημερίδες και τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, η Εταιρεία προωθεί με συνέπεια το έργο του Ν. Καζαντζάκη σε πολλά πανεπιστήμια της Ασίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον εκατοντάδων φοιτητών σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να στραφούν στη μελέτη του έργου του μεγάλου στοχαστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!