Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

«Έφυγε» ο Τίτος Μυλωνόπουλος


Ο κόσμος του βιβλίου αποχαιρετά σήμερα τον εκδότη Τίτο Μυλωνόπουλο, την ψυχή των εκδόσεων «Οδυσσέας», στο Β’ Κοιμητήριο Ζωγράφου, στις 16:00. Ο Τρύφων Μυλωνόπουλος, ο «Τίτος» για τους συναδέλφους και τους φίλους του, γεννήθηκε το 1949 και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πώληση και την έκδοση βιβλίων το 1972.

Ιδρυτής των εκδόσεων Οδυσσέας αλλά και συνδικαλιστής με πλούσια δράση,καθώς διατέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, ο Τίτος Μυλωνόπουλος προσέφερε πολλά επί σειρά ετών στο χώρο του βιβλίου. Υπήρξε μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου, μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιονέτ, της εταιρίας της πρώτης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της ελληνικής βιβλιογραφίας και εκπρόσωπος των ελλήνων εκδοτών στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό.

Οι εκδόσεις Οδυσσέας κυκλοφόρησαν το πρώτο τους βιβλίο τον Ιούλιο του 1973, τον «Ιστορικό Υλισμό» του Αντόνιο Γκράμσι, ένα μπεστ σέλερ για την εποχή του καθώς μέσα σε δύο μήνες εξαντλήθηκαν 3.000 αντίτυπα. Ο εκδοτικός οίκος παρέμεινε επικεντρωμένος στο πολιτικό δοκίμιο μέχρι το 1979.

Αργότερα, παράλληλα, με τα πολιτικά βιβλία κυκλοφόρησε και λογοτεχνικά έργα διάσημων συγγραφέων όπως των Μπουκόφσκι, Κούντερα, Παζολίνι, Ρόμπερτ Μούζιλ, Ίταλο Καλβίνο, Ντόρις Λέσσινγκ, Αλμπέρτο Μοράβια, Τρούμαν Καπότε, Τόνι Μόρισον, Αντόνιο Ταμπούκι, Βιρτζίνια Γουλφ κ.α. Καινοτομία των εκδόσεων Οδυσσέας ήταν επίσης η κυκλοφορία σειράς βιβλίων τσέπης στη δεκαετία του 1980 με περισσότερους από διακόσιους τίτλους. Η τιμή του κάθε βιβλίου δεν υπερέβαινε το 30-40% της αξίας ενός βιβλίου κανονικού σχήματος.

Κατά τη διάρκεια της επταετούς χούντας ο Τίτος Μυλωνόπουλος ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση, για την οποία συνελήφθη και βασανίστηκε. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου υπογραμμίζει ότι «ο Τίτος Μυλωνόπουλος υπήρξε μια δυναμική προσωπικότητα στον κλάδο του βιβλίου, άριστος επιχειρηματίας αλλά και βαθύτερα πνευματικός άνθρωπος, συνετός συνδικαλιστής, καθώς διετέλεσε πρόεδρος στον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, γνώστης των εκδοτικών θεμάτων, ιδεολόγος και οραματιστής. Πρωτοπόρος, έφερε τις εκδόσεις Οδυσσέας σε αξιοζήλευτη θέση, εκδίδοντας βιβλία κύρους και στοχασμού».

Η οικογένεια του εκλιπόντος παρακαλεί αντί στεφάνου να γίνει κατάθεση στο Δίκτυο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού στο λογαριασμό της Αlpha Bank 353-002101079650.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...