Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Έρχεται στην Αθήνα ο συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο

Τη νέα γενιά της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας αντιπροσωπεύει ο περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλιο, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Η τέταρτη ρομφαία, η ιστορία του Αμπιμαέλ Γκουσμάν και του Φωτεινού Μονοπατιού», στις 28 Ιουλίου, στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Ο νεαρός συγγραφέας στρέφεται στην ταραγμένη ιστορία της πατρίδας του και μας δίνει ένα βιβλίο που έχει την αξία ενός δημοσιογραφικού ντοκουμέντου αλλά μπορεί να διαβαστεί και ως μυθιστόρημα.
Σχεδόν 70.000 ήταν οι νεκροί του πολέμου ανάμεσα στο τρομοκρατικό κίνημα «Φωτεινό Μονοπάτι» και στο κράτος του Περού τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Υπεύθυνο για περισσότερα από τα μισά θύματα που μετρήθηκαν εκείνη την εποχή, το «Μονοπάτι» υπήρξε η πιο θανατηφόρα αντάρτικη οργάνωση στην ιστορία της αμερικανικής ηπείρου.
Ο Αμπιμαέλ Γκουσμάν, ο άνθρωπος που καθοδήγησε όλη αυτή τη βία και ο οποίος θεωρούσε τον εαυτό του ως την «τέταρτη ρομφαία» του διεθνούς κομμουνισμού μετά τον Λένιν, τον Στάλιν και τον Μάο, δεν έφερε όπλα, δεν είχε υποστήριξη από ξένες κυβερνήσεις και δεν πήγαινε καν στο πεδίο της μάχης.
Επί δώδεκα όμως ολόκληρα χρόνια, πίσω από ένα γραφείο προσπαθούσε να ελέγξει μια ολόκληρη χώρα. Η ιστορία του αποτελεί ένα ανατριχιαστικό παράδειγμα της καταστροφικής δύναμης των ιδεών. Πώς μετατράπηκε ο Γκουσμάν σε αντικείμενο προσωπολατρίας ικανό να εμπνεύσει μεταξύ των οπαδών του αποστολές καμικάζι; Ποιοι ήταν οι στρατιώτες του; Πώς βίωναν την αγάπη και το μίσος μεταξύ τους; Το αφήγημα του Ρονκαλιόλο αξιοποιεί τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του «Mοναπατιού».
Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλιο θεωρείται το νέο, ανερχόμενο ταλέντο της σύγχρονης λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος, δραματουργός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφραστής και δημοσιογράφος. Έγινε γνωστός με το μυθιστόρημά του «Ντροπή» και στη συνέχεια με τα βιβλία του «Κόκκινος Απρίλης» και «Αναμνήσεις μιας κυρίας» που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η μονογραφία του για τον Γκουσμάν κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...