Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΖΩΗ


Ο Αντώνης Τσιπιανίτης, φιλόλογος/δημοσιογράφος/συγγραφέας μέσα στο βιβλίο του «Μια Καταπληκτική Ζωή» πλάθει ένα εντελώς δικό του, λεπτομερές, φουτουριστικό σύμπαν. Μια φρικώδη κοινωνία, της ρωμαϊκής εποχής, του Studio 54, του μέλλοντος όπου οι άνθρωποι παράγονται με κλωνοποίηση και νοικιάζονται σαν αντικείμενα. Χωρίζεται σε δυο τάξεις, τους πάμπλουτους και τους πάμφτωχους. Μέσα στους δεύτερους και οι κλωνοποιημένοι. Άνθρωποι ζόμπι, όπου σαν μικροοργανισμοί αγωνίζονται να επιβιώσουν στο σώμα της γης. Οι πρώτοι, κλείνουν δουλείες μέσω τηλεφώνου και περνούν τις μέρες με έντονη κοινωνικότητα και άδειες συζητήσεις. Αποτέλεσμα, να είναι όλοι μόνοι, προσπαθώντας μέσα από κλιμακούμενη σκληρότητα να αποκτούν μεγαλύτερη ηδονή, βιώνοντας την Αυτοκρατορία των Αισθήσεων. Το σεξ τους εξουσιάζει, διότι εμφανίζεται ως η μόνη συντροφικότης και γίνεται αδιακρίτως φύλου, αριθμού συμμετεχόντων, και συγκατάθεσης. Το μόνο τους ενδιαφέρον, είναι το επαγγελματικό, διότι παρέχει τη δυνατότητα να αποκτούν στάτους και να διαπράττουν εγκλήματα. Τα εγκλήματα όμως είναι αμφίδρομα. Και προς τους εαυτούς τους.

Τα κλαμπ, όπου συναντιούνται, έχουν ονόματα πόλεων και ωκεανών, λες και όλος ο πλανήτης ζει την ίδια πραγματικότητα Μοιάζουν να ζουν σε σώματα χωρίς συνείδηση, την οποία αποφεύγουν γιατί τους δυσκολεύει .Γι’ αυτό παίρνουν χάπια για να μην ξέρουν τι κάνουν, ενώ διατηρούν το φόβο μήπως φύγουν απ΄ τη ζωή χωρίς να αφήσουν ίχνος. Καταφεύγουν και σε γενετικές επεμβάσεις για να φέρουν το χρόνο πίσω, για να έχουν ακόμα μια ευκαιρία να βρουν, «κάποιον να μ’ αγαπάει», ταυτόχρονα, δεν είναι βέβαιοι πως έχουν αγαπήσει ποτέ. Ενώ όσοι τόλμησαν να το πουν ήταν πια αργά.

Τα ονόματα των ηρώων είναι αρχαϊκά, Ιοκάστη, Ερμής, σύγχρονα, Στράτος, Μάριος, της παγκοσμιοποίησης, Μάικ, Τίλντα, και δηλώνουν το αιώνιο της κοινωνίας. Από τότε μέχρι τώρα και παντού. Αποδεικνύοντας πως η ανάγκη του «μαζί» παραμένει και βασανίζει διότι ο άνθρωπος δεν έχει πλαστεί για να ζήσει μόνος. Μόνος ζει ο Θεός ή το αγρίμι. Κι όταν ο άνθρωπος γίνεται Θεός δημιουργεί τέρατα. Κλωνοποιημένους άνθρωπους, μεταλλαγμένα δέντρα, κατά παραγγελία συναισθήματα και ερωτισμούς. Κι όμως, αυτή η μεταλλαγμένη κοινωνία δείχνει πως στον πυρήνα της έχει διατηρήσει την ανθρώπινη υπόσταση της. Γι αυτό ο Γρηγόρης, ο ήρωας του βιβλίου, με τα δικά του «στασίματα» εκφράζει την αγωνία του να βρει ο καθένας τον δικό του άνθρωπο.

Συνεχώς προβάλλει το διαχρονικό ερώτημα,«ποιος είμαι, από πού έρχομαι, πού πάω». Μπορούν να μάθουν μόνο το πότε θα πεθάνουν. Όταν όμως έχουν την απάντηση, βλέπουν πόσο αδύναμοι είναι να τη διαχειριστούν. Ο θάνατος γίνεται μαγνήτης που τους έλκει ακόμα πιο γρήγορα προς το τέλος, γιατί κανείς δεν αντέχει την ημερομηνία λήξης του. Μέχρι και οι πιο κυνικοί αναζητούν κάποιον να μοιραστούν τη ζωή τους, ή έστω την τελευταία στιγμή. Καίτοι ο Ερμής λεει: «θα πεθάνω άραγε στην αγκαλιά κάποιου που με αγαπάει;» Ο Γρηγόρης, διατηρεί την ανθρώπινη πλευρά του και επιστρέφει στις παιδικές αναμνήσεις, σε αρώματα, εικόνες και συναισθήματα αγάπης, τονίζοντας το αβάσταχτο της πραγματικότητας.

Ο Αντώνης Τσιπιανίτης χειρίζεται με δεξιοτεχνία τη γλώσσα και τη δομή των προτάσεων, ενώ στην γραφή του δεν περισσεύει τίποτα. Στη μηχανοποιημένη και κενή κοινωνία του, όπου οι σελίδες αποπνέουν το άρωμα του μετάλλου, σέβεται απόλυτα το κείμενο διατηρώντας την απλότητα στην έκφραση και εξορίζοντας οποιαδήποτε λεξιλαγνεία. Άλλοτε γίνεται σκληρός, κόβοντας την ανάσα μέσα από ευρηματική πλοκή, παρουσιάζοντας αντίστροφα, την εξέλιξη μας. Που όταν καταφέρουμε όσα ονειρευόμαστε, το ένστικτο ξυπνά το αιμοβόρο DNA που αιώνες παλεύαμε να καταπνίξουμε. Ακόμα και τα συναισθήματα κινούνται προς τα πίσω και μέσα από πρωτόγονες αναζητήσεις αγάπης, κάνουν τον ήρωα, να ξεκινάει από το μηδέν.
Εστιάζοντας στην άβυσσο της ψυχής, υπάρχουν στιγμές που προκαλούν φρίκη, ενώ αλλού οι ήρωες φέρονται σαν χαμένα παιδάκια που αναζητούν το μητρικό χάδι. Ίσως η κοινωνία αυτή να είναι ένας εφιάλτης του συγγραφέα για το μέλλον ανθρωπίνου είδους. Ίσως.

Συγγραφέας Αντώνης Τσιπιανίτης
Εκδοτικός Οίκος ΜΑΡΑΘΙΑ
Σελίδες 250
ISBN 960-511-035-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...