Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

«Εγκλημα στη Βαρκελώνη»: Αστοί στο στόχαστρο

Γράφει: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΑΦΚΟΣ/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο αστυνόμος Εκτορ Σαλγάδο, Αργεντινός στην καταγωγή αλλά πλέον πολιτογραφημένος Ισπανός, επιστρέφει από το Μπουένος Αϊρες στη Βαρκελώνη. Βρίσκεται ακόμα σε διαθεσιμότητα γιατί έσπασε στο ξύλο έναν κομπογιαννίτη γιατρό αναμεμειγμένο στο τράφικινγκ κοριτσιών από την Αφρική.


Ο Σαλγάδο είναι ο κεντρικός ήρωας στο «Εγκλημα στη Βαρκελώνη» του Αντόνιο Χιλ (μετάφραση Μαρίας Παλαιολόγου, εκδόσεις Πατάκη), ένας χαρακτήρας θαυμάσια δομημένος, που φέρει το φορτίο κάποιου που χώρισε παρά τη θέλησή του, που δεν βλέπει συχνά το παιδί του και που προσπαθεί, ανεπιτυχώς κάποιες φορές, να μην πάρει το νόμο στα χέρια του. Ο Σαλγάδο είναι μοναχικός, αλλά δεν είναι μόνος. Γύρω του κινούνται κατά κύριο λόγο οι γυναίκες συνάδελφοί του, μία από αυτές μάλιστα θα τον γλιτώσει οριστικά από τις κατηγορίες που του έχουν φορτώσει αλλά και τις άλλες που θα του φόρτωναν.

Η έρευνα για το τράφικινγκ συνεχίζεται αλλά δεν βρίσκεται αυτή στην ψίχα του βιβλίου: η αυτοκτονία ενός νεαρού άντρα θα οδηγήσει τον αστυνόμο μέσα στους δαιδάλους της οικογενειακής ζωής των Ισπανών μεγαλοαστών. Οι οικογένειες του καλού κόσμου κρατάνε καλά κρυμμένα τα μυστικά τους: μια κυρία βρίσκει διέξοδο από τη νεκρή συζυγική της ζωή στην αγκαλιά ενός 18άρη. Ο τελευταίος, από καπρίτσιο κυριολεκτικά, μπλέκεται στο εμπόριο κοκαΐνης, ένας ιερέας πρέπει να μάθει πώς ο θεός μπορεί να συγχωρεί αλλά και πώς η Δικαιοσύνη οφείλει να τιμωρεί εκείνους που εγκλημάτησαν. Ο Χιλ παίζει σε πολλά ταμπλό. Αναφέρεται σε καταστάσεις που τσούζουν άσχημα. Η πορνεία, τα ναρκωτικά και η παιδεραστία συγκροτούν το τρίγωνο πάνω στο οποίο οικοδομείται το βιβλίο, το οποίο συμπληρώνεται με ακόμα μία πλευρά, αυτή που αφορά τη βία.

Οι ανατροπές είναι συνεχείς, μη αναμενόμενες, ουσιαστικές για την πλοκή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος που δεν έχει στόχο απλώς να λυθεί ένας γρίφος και να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Στο «Εγκλημα στη Βαρκελώνη» καταγράφονται τα προβλήματα που βιώνουν οι κοινωνίες δυτικού τύπου (και όχι μόνο πια) και καταδεικνύεται ένας κόσμος προνομίων, όπου η κατάχρηση εξουσίας είναι ο κανόνας.

Και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό: τα αστυνομικά μυθιστορήματα που έρχονται από τη Σκανδιναβία τα τελευταία χρόνια έχουν συχνά την ίδια θεματογραφία μ' αυτή του Χιλ. Είναι όμως παγερά, σε αντίθεση με την ανθρωπιά με την οποία δομείται αυτό για το οποίο γράφουμε. Είναι λες και η ζέστη της Βαρκελώνης να εισχωρεί μέσα στις σελίδες για να κάνει πιο οικεία την ανάγνωση, πιο προσιτή στον μεσογειακό αναγνώστη.

Το «Εγκλημα στη Βαρκελώνη είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Χιλ. Η κυκλοφορία του σε 25 χώρες και οι μέχρι σήμερα πωλήσεις των 200.000 αντιτύπων στην Ισπανία προφανώς θα τον γλυκάνουν για να επανέλθει με τον Εκτορ Σαλγάδο. Ευελπιστούμε με την ίδια ποιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...