Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Σόφι Χάνα: Η συγγραφέας που θα αναστήσει τον Πουαρό

Είναι μια καλή ποιήτρια που άλλαξε πεδίο και γράφει επιτυχημένα ψυχολογικά θρίλερ. Τώρα ανέλαβε μια δύσκολη αποστολή: να ξαναδώσει ζωή στον θρυλικό βέλγο ντετέκτιβ που σημάδεψε την πορεία της αστυνομικής λογοτεχνίας και του οποίου οι περιπέτειες έχουν διαβαστεί περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου ήρωα του είδους
         
Ο Ηρακλής Πουαρό είναι ο μόνος ήρωας αστυνομικών ιστοριών για τον οποίο οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσίευσαν νεκρολογία. Αυτό συνέβη το 1975, όταν δημοσιεύτηκε η «Αυλαία», έναν χρόνο πριν από τον θάνατο της ίδιας της Αγκαθα Κρίστι. Η Αγκαθα Κρίστι σκότωσε τον ήρωά της, ωστόσο ερήμην της αυτός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Οι κληρονόμοι της θρυλικής αγγλίδας συγγραφέως αποφάσισαν να αναστήσουν τον βέλγο μουστακαλή ντετέκτιβ, δίνοντας την ευκαιρία σε μια νέα συγγραφέα να τον βάλει ξανά στην περιπέτεια της εξιχνίασης δύσκολων υποθέσεων. Η συγγραφέας αυτή λέγεται Σόφι Χάνα, είναι 42 ετών και πριν γίνει γνωστή στη Βρετανία ως συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ, είχε διακριθεί ως ποιήτρια. Το τυχαίο, όπως συμβαίνει και στις εξιχνιάσεις φόνων, έπαιξε τον ρόλο του και στην ανάθεση αυτή. Ο ατζέντης της Χάνα προσέγγισε τον εκδοτικό οίκο HarperCollins ακριβώς την ίδια εβδομάδα που αυτός ξεκινούσε συζητήσεις για ένα νέο μυθιστόρημα «Αγκαθα Κρίστι» με τον εγγονό της, Μάθιου Πρίτσαρντ.

ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ. Η ιδέα ήταν ότι με ένα νέο μυθιστόρημα θα μπορούσε να προσελκυστεί το νεότερο κοινό να γνωρίσει το τεράστιο σε όγκο έργο της Κρίστι. Οχι ότι τα βιβλία της δεν συνεχίζουν να ενδιαφέρουν το κοινό. Η Αγκαθα Κρίστι είναι η τρίτη πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέας της Βρετανίας - περισσότερα αντίτυπα έχουν πουλήσει μόνο η Βίβλος και ο Σαίξπηρ. Υπολογίζεται ότι τα βιβλία της έχουν πουληθεί σε ένα δισ. αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και σε άλλο ένα δισ. αντίτυπα σε άλλες γλώσσες.
Οσο όμως και να πουλάνε ακόμη, ο χώρος των βιβλιοπωλείων είναι περιορισμένος, τα νέα βιβλία αναρίθμητα, και μια πρωτότυπη ιστορία οπωσδήποτε θα βοηθήσει να μην παραμεριστούν με τον χρόνο.
Η Σόφι Χάνα λέει από τη μεριά της ότι η Αγκαθα Κρίστι την έκανε να ερωτευθεί τις ιστορίες μυστηρίου ήδη από όταν ήταν 13 ετών. «Σε έναν χρόνο μάζεψα και διάβασα όλα τα μυθιστορήματά της, συνεχίζοντας να τα καταβροχθίζω εμμονικά έκτοτε», σημειώνει. Γεννήθηκε στο Μάντσεστερ, ζει στο Κέμπριτζ, έχει δύο παιδιά (τη Φοίβη και τον Γκάι) και έχει δημοσιεύσει ώς τώρα γύρω στις δέκα ποιητικές συλλογές, άλλα τόσα μυθιστορήματα και λίγα παιδικά βιβλία. Με αφορμή το πιο πρόσφατο θρίλερ της, το φετινό «The Carrier», η εφημερίδα «Γκάρντιαν» έγραψε ότι έχει ταλέντο στο να προσδίδει σε καθημερινούς ανθρώπους τέτοιες ψυχολογικές ιδιοτροπίες που να τους κάνουν να μοιάζουν τόσο τερατώδεις όσο ένας σίριαλ κίλερ. Το 2006 και ενώ είχε καθιερωθεί ως μία από τις καλύτερες ποιήτριες της νέας γενιάς, ήταν που έκανε τη στροφή από την ποίηση στο αστυνομικό μυθιστόρημα, στροφή απόλυτα επιτυχημένη αφού το πρώτο της εκείνο βιβλίο με τον τίτλο «Little Face» πούλησε πάνω από 100.000 αντίτυπα.
Η ικανότητά της στο χτίσιμο ψυχολογικών χαρακτηριστικών των ηρώων ίσως να μην είναι άσχετη με το γεγονός ότι το βράδυ, πριν κοιμηθεί, διαβάζει θρίλερ και εκλαϊκευμένη ψυχολογία. Λέει ότι δεν διαβάζει ποτέ σε e-reader, πρώτον γιατί της αρέσει το ξεφύλλισμα και δεύτερον γιατί το διάβασμα σε οθόνη τής προκαλεί την αίσθηση ότι δουλεύει και όχι ότι χαλαρώνει διαβάζοντας. Η καθημερινότητά της είναι μάλλον απλή και έχει κάποιες σταθερές: λ.χ. τις Παρασκευές πηγαίνει σε ένα κλαμπ που έχει πισίνα - όπου συχνά, κολυμπώντας, της έρχονται καλές ιδέες πλοκής - και μετά, επιστρέφοντας σπίτι, αγοράζει ινδικό φαγητό, όσο πιο καυτερό γίνεται - έχει μυήσει και τα παιδιά της σε αυτό -, περνάει από το βιντεοκλάμπ και, αφού εκείνα πέσουν στο κρεβάτι, βλέπει ταινίες με τον σύζυγό της. Οι ταινίες είναι άλλωστε κάτι ακόμα που την ενώνει με την Αγκαθα Κρίστι. Δύο της βιβλία έχουν διασκευαστεί ήδη και παιχθεί στη βρετανική τηλεόραση, όπως έχει συμβεί και με όλα τα βιβλία της Κρίστι, είτε σε αυτά πρωταγωνιστεί ο Πουαρό είτε πρωταγωνιστεί η Μις Μαρπλ. Ενδεχομένως να γυριστεί και το καινούργιο βιβλίο.
Η πρώτη εμφάνιση του Ηρακλή Πουαρό πραγματοποιήθηκε το 1920, στο μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι «Το μυστήριο πρόβλημα στο Στάιλς». Εκεί εμφανίστηκαν επίσης ο φίλος και βοηθός τού Πουαρό, Αρθουρ Χάστινγκς, και ο αρχιεπιθεωρητής Τζαπ.
Η Σόφι Χάνα θα τοποθετήσει την ιστορία της - που θα εκδοθεί το 2014 - στη δεκαετία εκείνη, του 1920, ωστόσο ο Χάστινγκς και ο Τζαπ δεν θα συντροφεύσουν τους αναγνώστες. Η συγγραφέας έκρινε ότι πρέπει να βρει εκείνη τη χρυσή τομή που θα συνεχίζει την παράδοση της Κρίστι, χωρίς όμως να την αναπαράγει μιμητικά. Μία από τις διαφοροποιήσεις λοιπόν θα είναι ότι οι Χάστινγκς και Τζαπ δεν θα έχουν πια ρόλο.
Ανεξάρτητα, πάντως, από το τελικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόπειρας αναβίωσης ενός πασίγνωστου ήρωα, η σχετική μόδα θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχει ώς τώρα δώσει αριστουργήματα. Γιατί, πάντως, πρόκειται για μόδα - ή καλύτερα, για ένα νέου τύπου μάρκετινγκ που επινοήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ενας συγγραφέας που έχει σχετικά διακριθεί σε τέτοιου τύπου εγχειρήματα είναι ο Σεμπάστιαν Φοκς: είναι ένας από τους τρεις συγγραφείς που κλήθηκαν από το Ιδρυμα Ιαν Φλέμινγκ να αναβιώσουν τον Τζέιμς Μποντ, ενώ τώρα γράφει μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές δύο ήρωες του συγγραφέα Ιβλιν Γουό.
Αλλες αναβιώσεις είναι ηρώων όπως ο Σέρλοκ Χολμς, ο Πίτερ Παν, ο Κόμης Δράκουλας. Αυτόν τον μήνα είναι να κυκλοφορήσει και ο τρίτος κατά σειρά Τζέιμς Μποντ, με συγγραφέα αυτή τη φορά τον Ουίλιαμ Μπόιντ.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ. 

Ο Ηρακλής Πουαρό είναι, ίσως, η μεγαλύτερη πρόκληση αναβίωσης. Θα έλεγε, βέβαια, κανείς ότι αφού τον έχουν ενσαρκώσει στην οθόνη πολλοί διαφορετικοί ηθοποιοί - από τον Αλμπερτ Φίνεϊ και τον Πίτερ Ουστίνοφ μέχρι τον Αλφρεντ Μολίνα και πιο πρόσφατα τον Ντέιβιντ Σάτσετ -, γιατί να μην τον δούμε και λογοτεχνικά παραλλαγμένο; Στο κάτω κάτω, οι συγγραφείς φτιάχνουν καμιά φορά ήρωες που ξεπερνούν και τους ίδιους σε φήμη ή αποκτούν αυτόνομη υπόσταση. Οπως θύμιζε στο πρόσφατο βιβλίο του ο Βασίλης Αλεξάκης, ο Ναπολέων, την ώρα που κατάκαιγε την ισπανική ύπαιθρο, εξαίρεσε από την καταστροφή το γενέθλιο χωριό της Δουλτσινέας. Κάποιας που μόνο στη φαντασία - τη δική μας και του Θερβάντες - υπήρξε!

είπε
Φιλοδοξία μου είναι να φτιάξω ένα αίνιγμα που να μπερδέψει και να αναστατώσει τον ασύγκριτο Ηρακλή Πουαρό, τουλάχιστον για μερικά κεφάλαια

είπαν γι’ αυτήν 
Ο ενθουσιασμός της και ο σεβασμός που τρέφει για τη γιαγιά μου ως συγγραφέα μάς έπεισαν ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει μια τόσο παρα-κινδυνευμένη αποστολή
Μάθιου Πρίτσαρντ, εγγονός της Αγκαθα Κρίστι

tanea.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...