Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πέθανε ο κολομβιανός συγγραφέας Αλβάρο Μούτις

Ο Αλβάρο Μούτις ένας από τους σημαντικότερους λατινοαμερικανούς λογοτέχνες, στενός φίλος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 90 ετών.

Ενας από τους σημαντικότερους ανθρώπους των γραμμάτων που έβγαλε η μεγάλη σχολή της Λατινικής Αμερικής, ο κολομβιανός συγγραφέας Αλβάρο Μούτις, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 90 ετών στο Μεξικό, ανακοίνωσε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού και Τεχνών. 


Ο Αλβάρο Μούτις, στενός φίλος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, γεννήθηκε στη Μπογκοτά της Κολομβίας το 1923 και πέρασε την παιδική του ηλικία στο Βέλγιο, όπου υπηρετούσε ο διπλωμάτης πατέρας του. Ζούσε στο Μεξικό από το 1956. Εχει τιμηθεί με βραβείο Medicis για το ξένο μυθιστόρημα το 1989 και βραβείο Θερβάντες το 2011) 

Η σύζυγός του Κάρμεν Μιράκλ δήλωσε ότι ο θάνατος επήλθε από σοβαρή ασθένεια που οδήγησε στην εισαγωγή του στο νοσοκομείο της περασμένη Κυριακή.

Ο Αλβαρο Μούτις ξεκίνησε την λογοτεχνική του διαδρομή ως ποιητής και δημιούργησε την προσωπικότητα του Μακρόλ ελ Γκαβιέρο (Τα στοιχεία της καταστροφής, 1953) που θα συνοδεύσει στη συνέχεια τη μυθιστοριογραφία του.

Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο των Γραμμάτων της Κολομβίας το 1974 και ακολούθησε σειρά διεθνών διακρίσεων μέχρι το Βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του το 2011.

Μεταξύ των έργων του, «Το χιόνι του ναυάρχου» (βραβείο Medicis, 1989), «Αμπντούλ Μπασούρ», «Ένας ωραίος θάνατος», «Η Ιλόνα φθάνει με τη βροχή», «Το χιόνι του Αλμιράντε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...