Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του "Διεθνούς Βραβείου Νίκος Καζαντζάκης"

Στη θεολόγο Μαρία Χατζηαποστόλου και στην υποψήφια διδάκτορα του πανεπιστημίου της Πελοποννήσου Μάρτα Σίλβια Ντίος Σάνζ, από την Αργεντινή, θα απονεμηθεί το “Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη”, τον Οκτώβριο στην Αθήνα.


Το σχετικό διαγωνισμό προκήρυξε για πρώτη φορά η “Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη” και αφορούσε σε πρωτότυπο γραπτό έργο (διδακτορική διατριβή, μελέτη, έρευνα, λογοτεχνικό κείμενο) ή πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία, εμπνευσμένα από το έργο ή τη ζωή του συγγραφέα.

Η μελέτη της Μαρίας Χατζηαποστόλου, "Το πρόσωπο του Χριστού στον Καζαντζάκη", που κέρδισε το βραβείο επιστημονικής εργασίας, αναφέρεται στη σχέση του συγγραφέα με το Θεό και ειδικότερα με το πρόσωπο του Χριστού, αλλά και στην αέναη αναζήτηση της ανυπότακτης ψυχής του.

Το βραβείο λογοτεχνικού κειμένου κέρδισε η νουβέλα της Μάρτα Σίλβια Ντίος Σάνζ "Το πλάγιο βλέμμα" ("La Mirada oblicua"), εμπνευσμένη από τη σκέψη του Καζαντζάκη, που περιγράφει τη σταδιακή αφύπνιση τεσσάρων νεαρών Ελλήνων που αναζητούν ένα δημιουργικό τρόπο ζωής, βιώνοντας οι ίδιοι εμπειρίες από το έργο του.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 42 υποψήφιοι, οι οποίοι έστειλαν έργα τους στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Η αξιολόγηση των συμμετοχών στο διαγωνισμό έγινε από τον κάθε κριτή ατομικά, σύμφωνα με κριτήρια όπως η πρωτοτυπία του έργου, η φαντασία του δημιουργού, η γλωσσική έκφραση, η σαφήνεια του νοήματος, η συνάφεια του κειμένου με τον Καζαντζάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...