Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΧΑΡΗ ΣΤΡΑΤΙΔΑΚΗ: "Ρέθυμνο και θάλασσα"

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου διοργάνωσε εκδήλωση στην πλατεία του παραλιακού κέντρου "Δελφίνι" όπου παρουσιάσθηκε το νέο βιβλίο του Χάρη Στρατιδάκη 'Ρέθυμνο και θάλασσα'. 


Ο Χάρης Στρατιδάκης είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου και της Σχολής Νηπιαγωγών Χανίων και διδάκτωρ παιδαγωγικής της Σχολής Επιστημών της αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σήμερα είναι σχολικός σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης της 2ης Περιφέρειας Νομού Χανίων.

Το νέο βιβλίο του είναι το 28ο που έχει συγγράψει και εκδώσει μέχρι σήμερα εκτός από τα 13 που αφορούν παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Σε αυτό το μνημειώδες πραγματικά βιβλίο, προϊόν μακροχρόνιας έρευνας και εργασίας, πραγματικά υπάρχουν τα πάντα που αφορά τη Ρεθεμιώτικη παραλιακή χώρα, από την πόλη και εκτός αυτής, ακόμη και τα σπήλαια τα εκκλησάκια τα τοπωνύμια, την από προ Χριστού ιστορία και μια τεράστια βιβλιογραφία. Η θαυμαστή αυτή έκδοση του Λιμενικού Ταμείου με χονδρό εξώφυλλο και χαρτί 130 γραμμαρίων αποτελεί τιμή γι? αυτό. Εμείς στα Χανιά πότε θα έχουμε μια παρόμοια έκδοση για το βενετσιάνικο Λιμάνι και αυτό της Σούδας;

Παραθέτω απόσπασμα της ομιλίας του Π. Εκκεκάκη στην εκδήλωση: «Τι γνωρίζουμε για τα λιμάνια του Ρεθύμνου, ελληνιστικό, βενετσιάνικο και τα νεότερα, για τα καρνάγια του, για τους νεώσοικους, για τα επαγγέλματα και τους ανθρώπους του λιμανιού και για το θαλάσσιο μέτωπο, όχι μόνο μπροστά από την πόλη αλλά και εκείνο από τον όρμο Κορακιάς μέχρι τις εκβολές του Μουσέλα; Τι έχουμε κατορθώσει να μάθουμε για τις παραθαλάσσιες συνοικίες, για τις θαλάσσιες επικοινωνίες του Ρεθύμνου, για την εμπορική κίνηση -κατά τους τελευταίους τουλάχιστον αιώνες- για την προϊστορία της κατοίκησης δίπλα στη θάλασσα, για τη διαμόρφωση του τόπου μέσα στον γεωλογικό και στον ιστορικό χρόνο και για τη διαχρονική οικολογία των νερών του;
Το βιβλίο αυτό έρχεται να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και να θέσει αρκετά νέα. Για την απάντησή τους χρησιμοποιούνται 517 τεκμήρια και πειστήρια, που έχουν ερανισθεί από έρευνες γεωλογικές, αρχαιολογικές, ιστορικές, ανθρωπολογικές, οικονομικές, αρχιτεκτονικές, περιβαλλοντικές, παλαιοντολογικές, σπηλαιολογικές, περιηγητικές, τεχνικές, ναυτιλιακές και δημογραφικές. Τα τεκμήρια συνοδεύονται από 265 σχετικές φωτογραφίες, 18 πρωτότυπους χάρτες και 25 πίνακες και έρχονται να ενισχύσουν δύο υποθέσεις: ότι το Ρέθυμνο ήταν σε παλιότερες εποχές περισσότερο δεμένο με τη θάλασσα απ? ό,τι σήμερα και ότι υπήρξε μέχρι και τη δεκαετία του 1950 σχετικά αύταρκες και παραγωγικό».

Επίσης από τον συγγραφέα πραγματοποιούνται προβολή εικόνων και ακολούθησε θαλασσινός μουσικός επίλογος.

Αντώνης Πλυμάκης / haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...